onsdag 2 mars 2016

På Skånes regionala rapportkommitté hemsida om trutar, trutskolan, 
http://www.skof.se/rrk/nyheter.php?typ=bestamning&nyhet=trutskolan9
kan man bland annat läsa följande text:

"Adult medelhavstrut. Avsaknad av streckteckning i huvudet visar att den här fågeln är i sommardräkt vilket är normalt för arten vid den här tiden på året. Att bestämma adulta medelhavstrutar i sommardräkt kräver stor försiktighet! Den dräktkaraktär som är mest hållbar är vingspetsens teckning. Adult medelhavstrut uppvisar mer svart och mindre vitt på vingspetsarna än gråtrut. Lägg på den här fågeln märke till små vita handpennespetsfläckar av vilka hela fem stycken är synliga utanför tertialerna (gråtrut uppvisar för det mesta endast fyra) i kombination med en liten isolerad vit fläck strax innanför spetsen på P10 (handpenna nr 10 inifrån räknat). Notera vidare klargula ben, jämntjock näbb som sluttar ganska brant i spetsen, utbredd röd gonysfläck, uttalad gonysvinkel, tydligare röd orbitalring än gråtrut, något mörkare mer beigevit iris än gråtrut. Mer subjektivt men värt att nämna är fågelns kroppsform. Den är mer satt och bröstig än gråtrut med längre vingprojektion vilket ger en överlag mer silltrutslik jizz än gråtrut."

"....en s.k. omissus (Obs! Ingen ras, endast en variant!) alltså en gråtrut med svagt gulaktiga ben. Notera att medelhavstrutens ben är ännu gulare, mer klargula än gråtrutens, något som förvisso benen hos omissus också kan vara, dock är det inte så vanligt utan de är oftast mer beigegula/blekgula än medelhavstrut. Viktigt som alltid är att kontrollera flera karaktärer och inte enbart gå på benfärgen! "

Byxelkroks hamn gästas just nu av en trut med gula ben.
Truten är i sommardräkt och har verkligen en kroppsform som överensstämmer med ovanstående beskrivning på en medelhavstrut.
Näbbens form och gonysfläck kan också stämma mot beskrivning.


Men tittar man på "handpennespetsfläckarna" så ser det ut som en gråtrut av typen omissus.....
Ögats beskrivning....svårt att se (ordvits).


Hur som helst, truten finns att beskåda i Byxelkroks hamn, den har varit där några dagar och sågs även idag lunchtid.


Ytterligare en trut med gula ben, dock mycket svagt gulfärgade, finns på plats....ej på bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar