fredag 14 juli 2017Sportfiske hotar gäddan i Blekinge

INRIKES
NATUR. Trycket från sportfisket är så högt att gäddbeståndet hotas i Blekinge skärgård. Det enligt en undersökning som Länsstyrelsen i Blekinge genomfört, rapporterar SVT Nyheter Blekinge........

Läs hela artikeln i Aftonbladet här:
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article25360949.abÄntligen tar man upp problemen med sportfiskares påverkan på, i detta fall, gäddbeståndet.
Så klart påverkar det ökade fisketrycket från sportfiskare bestånd som exempelvis gädda.
Att dra en trekrok i käften på en fisk, drilla den utmattad för att sen återutsätta den påverkar naruligtvis fisken, att tro något annat är ju ren nonsens.
Dessutom kallar många detta förfarande för fiskevård!
För mig är fiskevård något helt annat.
Ett hotat bestånd skall inte belastas av varken yrkesfiskare, fritidsfiskare eller sportfiskare.

Det är oerhört intressant att läsa kommentarerna på facebooks olika gäddforum.
Kommentarer som att det är yrkesfiskarnas fel, det är fritidsfiskarnas fel står som spön i backen! Och såklart är det så, alla som fiskar på ett hotat bestånd måste naturligtvis ta sitt ansvar.....så även sportfiskarna. 
Man får väl städa framför sin egen dörr innan man kan kritisera andra.
Det finns dock ett och annat inlägg som inger hopp.
Någon skrev att det är dags för sportfiskarna att rannsaka sig själva och att det inte är rätt att fiska på romstinna gäddmadamer för att öka chanserna att få sin 10+ gädda. 
Genom ett numer utbrett catch & release tar man dessutom storgäddorna om och om igen, såklart att det påverkar beståndet.
En romstinn gädda som efter att den drillats fylls med mjölksyra påverkar såklart rommen negativt.

Åtskilliga gånger har jag varit med om att i tider med laxbrist ta rom från sportfiskefångade laxhonor, det har aldrig någonsin lyckats! Rommen dör till 100%!
Skulle det vara annorlunda med gäddor....tror inte det.

Catch & release har idag blommat ut till något som utnyttjas i absurdum. 
Det viktiga för många verkar vara att få en bra bild på fisk och fångstman, är fisken stor ska den dessutom vägas, när sedan fisken simmar iväg tror man verkligen att man inte gjort någon påverkan. Mottot tycks här vara...Det man inte ser har man inte ont av.

Som en insiktsfull gäddfiskare idag uttryckte sig....Sportfiskare, det är dags att rannsaka oss!


1 kommentar:

  1. Under vår/sommar har jag inventerat Harfjärden alldeles väster om Kapelludden. Fantastisk liten lokal, typisk övergödd våtmark, där kommunen, Linnéuniversitet och Sportfiskarna bedriver ett projekt, gäddfabrik, att underlätta för gäddorna att komma upp och leka. Cirka 2000!! Gäddor har vandrat upp och ca hälften har märkts. Man vill veta hur den muddring som utförts ev påverkar fågelbeståndet. Jag har varit där några gånger tidigare, men inte speciellt ofta. Nu fick jag uppleva hur två smådoppingpar spelade, likaså rörhöna och småfläckig sumphöna. Massor av sothöns bråkade i vassen och åtskilliga grågås-och andpar började häcka. Sen gick allting snett! Jag kan naturligtvis inte skylla allting på gäddorna för där finns grågåsägg-ätande grå- och havstrut. Vipäggätande tranor. Ett kråkgäng som söker igenom stranden regelbundet. Tjugofem kvigor som släpptes ut alldeles för tidigt och trampade ner strandängen. Men kollar man i litteraturen så finner man snabbt att just sumphöns snabbt lär sig att det finns för mycket gädda i vattnet, och väljer annan häckningsplats. Hittills har jag obsat en gräsandhona med 8 pulli, thats all!!

    Hälsn Kjell-Olof

    SvaraRadera